رفتن به محتوای اصلی

آیا عراق می‌تواند میانجی خوبی برای عربستان و ایران باشد؟

اگر عربستان برای برقراری روابط مجدد با ایران، از عراق به عنوان میانجی استفاده کند، می‌تواند ارتباط خود را با شیعیان عراقی نیز بهبود بخشد. با این وجود، چرا ریاض از چنین فرصتی استفاده نمی‌کند؟
Saudi King Salman bin Abdulaziz (R) walks with Iraq's President Fuad Masum during a welcoming ceremony upon Masum's arrival to attend the Summit of South American-Arab Countries, in Riyadh November 10, 2015. REUTERS/Faisal Al Nasser - RTS6BLS
خواندن در 

چندین کشور مانند پاکستان و عمان که به‌نوعی از لحاظ جغرافیای سیاسی مابین تهران و ریاض قرار می‌گیرند، ابراز تمایل کرده‌اند تا به برقراری مجدد رابطه میان ایران و عربستان سعودی کمک کنند. با این حال، بنا بر چندین دلیل، احتمالاً عراق بهترین گزینه برای این میانجی‌گری است.

نخست این‌که بالاگرفتن رقابت میان ایران و عربستان به سال ۲۰۰۳ و هنگام حمله ائتلاف تحت رهبری آمریکا به عراق بازمی‌گردد که توازن قوا در منطقه را به هم ریخت. هفتهٔ گذشته و در حاشیه اجلاس اقتصاد جهانی داووس، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در همین باره ابراز کرد که بی‌ثباتی منطقه «دلیل واهمه عربستان سعودی است و این کشور فکر می‌کند در منطقه ما بعد از سقوط صدام حسین و پس از بهار عربی، نوعی عدم توازن قدرت به وجود آمده است». در کلام مقامات ایرانی، اشارات مکرری به عراق -یا دست‌کم وقایع گذشتهٔ مرتبط با عراق- می‌شود. مقام‌های ارشد ایران از جمله ظریف، بارها به قطع‌نامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد و نقش آن در مباحث و گفت‌وگوهای منطقه‌ای، ارجاع داده‌اند.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.