رفتن به محتوای اصلی

فمینیستها مسلمان برای حقوق خود در چارچوب اسلام مبارزه می کنند

جنبش فمینیسم دینی در ارتقای وضعیت زنان در برخی بخشهای جهان اسلام موفق شده در حالیکه در بخشهای دیگری همچنان در مقابل هرگونه تغییر درباره حقوق زنان، مقاومت وجود دارد.
A Muslim woman reads the Koran before Iftar, when Muslims break their fast, during the holy month of Ramadan at the historic Umayyad Mosque in Old Damascus August 26, 2009. Muslims around the world abstain from eating, drinking and conducting sexual relations from sunrise to sunset during Ramadan, the holiest month in the Islamic calendar. REUTERS/Khaled al-Hariri   (SYRIA SOCIETY RELIGION) - RTR274NK

جنبشهای فمینیسم دینی در قرن بیستم و دراوج آن در دهه 1970 میلادی بر تفاسیر غیرمردسالارانهازاز متون مذهبی شکل گرفتند. تفاوت این جنبشها با جریانهای زنانه سکولار رایج در غرب این بود که آنان به دنبال یک گفتمان مذهبیِ مبتنی بر متونِ روحانی با استفاده از استدلالهای مذهبی درون چارچوب و گفتمان کلامی و فقهی بودند. این پدیده که منحصر به مسلمانان نبود و شامل جوامع مسیحی و یهودی نیز می شد به الهیات فمینیستی مشهور شد.

در جهان مسلمان به طور خاص، اگرچه الهیات فمینیستی برای سکولارها همچنان مناقشه برانگیز و مشکوک باقی ماند، ولی تاثیر مثبتی بر جوامع اسلامی در دهه های گذشته داشته است. باورها و تغییراتِ جنبشهای فمینیسم دینی برآمده از درون اندیشه اسلامی است و تحت تاثیر غرب نیست از این جهت، از حساسیت زاییناشی از نزاع با غرب به دور مانده است. برخی حکومتهای اسلامی مانند ایران اصلاحات بسیاری را اجرا کردند که برخاسته از دیدگاه مذهبی جنبشهای فمینیستی برای حقوق زنان بود؛ در حالیکه دیگر حکومتهای مذهبی مانند عربستان سعودی مقاومت سرسختانه ای در مقابل هرگونه اصلاح برای ارتقای وضعیت زنان در جامعه نشان دادند.

Access the Middle East news and analysis you can trust

Join our community of Middle East readers to experience all of Al-Monitor, including 24/7 news, analyses, memos, reports and newsletters.

Subscribe

Only $100 per year.